Få ting i livet kan måle seg med duften av rosmarin, oliven og nystekt brød.

Focaccia er et saftig, italiensk brød som er kjent for sin litt flate form og med smak av

olje og krydder. Focaccia smaker absolutt best ferskt, og er en kjærkommen gjest på

tapasbordet eller til en god suppe eller pastasalat.

800 g hvetemel

6 dl vann

1 pk tørrgjær eller ferskgjær

1 ts salt

1 ts honning

3 ss olivenolje

 

Garnityr

 

1/2 dl olivenolje

maldonsalt

rosmarin eller timian (helst fersk, men tørket går helt fint)

Ha lunkent vann i eltebollen og løs opp gjæren før du tilsetter salt, honning, olje og mel.

Deigen skal være litt løs.

La det elte i 5-10 minutter før du setter deigen til heving i minst 30 minutter.

Hell deigen så i en stor langpanne godt smurt med olje, og bre den utover med en

slikkepott eller bare med hendene. (Jeg har halvert oppskriften denne gangen,

og bruker derfor en litt mindre form). Ta litt olje på hendene, så går det som en lek.

Stikk fordypninger i deigen, putt nedi oliven og hell over olje, sånn at den trekker

godt inn i deigen.

Etterhev i nye 30 minutter. Strø over salt og urter rett før den settes inn i ovnen.

focaccia

Focacciaen skal stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 30 minutt,

til den har en gyllenbrun og sprø skorpe.

Focaccia smaker nydelig sammen med pastasalat med kylling og feta 

eller pastasalat med pesto.

pastasalat med kylling og feta
pastasalat med pesto
Focaccia er et forholdsvis flatt brød, og ligner en pizzadeig smakssatt med olje, salt og krydderurter. Grunnoppskriften er antatt å ha utviklet seg hos etruskerne eller grekerne, men er i dag mest kjent som en delikatesse i det nord-italienske kjøkkenet. Som variasjon kan man smakssette brødet med flere ingredienser som soltørket tomat, fetaost, oliven, kjøttboller eller ost for å nevne noen.
Share This