Vi bruker tomatsaus i matlagingen flere ganger i uka.

Det er både godt og sunt, og kan varieres og brukes i mange retter.

Tomatsaus smaker så mye bedre når du lager den selv, og jeg lager ofte saus en dag

jeg har god tid. Da ganger jeg oppskriften med 5 eller 10 og lar sausen koke i et par timer.

Deretter blir den fryst ned i porsjoner, og sånn har jeg alltid min favorittsaus tilgjengelig. ♥

Denne oppskriften holder til 4 personer

 

 2 ss rapsolje (egnet til steking)

1/2 løk

1 fedd hvitløk

1 ss tomatpurè

1 dl kjøttbuljong

1 boks hermetiske tomater

1 ts sukker

salt, pepper og friske ellere tørkede urter

Begynn med å surre løken blank i oljen, tilsett hvitløk og surr litt til, bare sånn at den

gir fra seg den gode smaken. Tilsett deretter tomatpure, og la den steike inn litt før du

har oppi buljong og tomater. Smak til med sukker, salt, pepper og friske eller tørkede urter.

Jeg bruker litt tørket oregano og frisk rosmarin (1ts) eller frisk basilikum (1ss).

La sausen koke så lenge du har tid, gjerne 1-2 timer, men den er også god etter 20 minutter.

 

Når sausen er ferdig, kjører jeg den med stavmixer.

Dette gjør jeg mest fordi noen i familien er «allergisk» mot klumper, men det gir egentlig

sausen en jevnere og fyldigere smak synes jeg.

Her kan man altså gjøre akkurat som man liker det best.

Om du har doblet denne oppskriften noen ganger, avkjøler jeg

sausen ved å sette hele panna i oppvaskkummen med kaldt vann.

Når sausen er kald, finner jeg frem bokser som er egnet til frysing,

fyller de opp og fryser ned saus i porsjoner.

Denne tomatsausen smaker ekstra godt til pizza salsicciapasta bolognese eller pitapizza.

Fakta om tomater: Tomater inneholder store mengder av antioksidanten lykopen, som er svært gunstig for immunforsvaret. Når man varmer opp tomater, øker den gunstige effekten med hele 25-40%.

Share This